„D-” változatai közötti eltérés
Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez
Laci (vitalap | szerkesztései) |
Laci (vitalap | szerkesztései) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
{{DISPLAYTITLE:<span style="font-variant:small-caps;">d</span>-}} |
{{DISPLAYTITLE:<span style="font-variant:small-caps;">d</span>-}} |
||
− | A '''{{dexter}}-''' a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a [[(+)-]]<nowiki/>glicerinaldehidére vezethető vissza. |
+ | A '''{{dexter}}-''' a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a [[(+)-]]<nowiki/>glicerinaldehidére vezethető vissza. Ma már csak a szénhidrátok és aminosavak nevezéktanában használatos. |
{{lásd még|L-}} |
{{lásd még|L-}} |
||
A lap 2020. szeptember 7., 08:57-kori változata
A d- a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a (+)-glicerinaldehidére vezethető vissza. Ma már csak a szénhidrátok és aminosavak nevezéktanában használatos.
Forrás
- Furka Árpád: Szerves kémia. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó (1988) 109–110. o. ISBN 963-19-2784-9