„D-” változatai közötti eltérés
Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez
Laci (vitalap | szerkesztései) |
Laci (vitalap | szerkesztései) |
||
1. sor: | 1. sor: | ||
{{DISPLAYTITLE:<span style="font-variant:small-caps;">d</span>-}} |
{{DISPLAYTITLE:<span style="font-variant:small-caps;">d</span>-}} |
||
A '''{{dexter}}-''' a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a [[(+)-]]<nowiki/>glicerinaldehidére vezethető vissza. Ma már csak a szénhidrátok és aminosavak nevezéktanában használatos. |
A '''{{dexter}}-''' a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a [[(+)-]]<nowiki/>glicerinaldehidére vezethető vissza. Ma már csak a szénhidrátok és aminosavak nevezéktanában használatos. |
||
− | {{lásd még| |
+ | {{lásd még|S-}} |
== Forrás == |
== Forrás == |
A lap jelenlegi, 2020. szeptember 7., 09:43-kori változata
A d- a relatív konfiguráció jelölése. Azt jelenti, hogy a molekula kiralitáscentruma bonyolult szabályok alapján a (+)-glicerinaldehidére vezethető vissza. Ma már csak a szénhidrátok és aminosavak nevezéktanában használatos.
Forrás
- Furka Árpád: Szerves kémia. Budapest: Nemzeti Tankönyvkiadó (1988) 117. o. ISBN 963-19-2784-9